Vår historia

Mared IndustryTech AB är hjärtat i Mared-familjen och där allt började en gång i tiden, redan 1967. I vår tidslinje nedan kan du se våra milstolpar!

Vår tidslinje

Nedan kan du läsa del av vår historia och se våra milstolpar.

1967

Med ett aktiekapital på fem tusen kronor som grundplåt startar Jarl Mared Ingenjörsfiman J Mared AB hemma i villan i Huskvarna.

1968

Första Hannover-mässan. Ryktet om det nya maskinföretaget sprider sig i branschen och även bland maskintillverkare i Tyskland där de bästa och mest kända finns. Ingenjörsfirman har nu agenturavtal med betydande tillverkare; Hymmen, Wemhöner och Hildebrand för att nämna några.

1969

Ingenjörsfiman J Mared AB växer ur källaren i villan och flyttar till centrala Huskvarna. Lokalen delas med Jarls hustru Aino som arbetar som sjukgymnast. Förutom Jarl består nu företaget av fyra säljare, tre servicetekniker, administrativ personal och en teknisk chef.

1974

Antalet anställda växer. Kontoret blir för trångt och vi behöver verkstad och utställningshall. Sista obebyggda industritomten på Öxnehaga köps. Väg till tomten bygger vi själva. Utsikten och läget kan inte bli bättre.

1976

1976 importerar bolaget den första brikettpressen i Sverige och det blir startskottet för en helt ny bransch – förädlade biobränslen. Med briketter i stället för spån ökar verkningsgraden i pannorna kraftigt hos kunderna och i stället för ett spånunderskott som tidigare står man helt plötsligt med ett bränsleöverskott i form av briketter. Träförädlingen blev ett andra ben i bolaget och utvecklades sedermera till ett eget företag – det som vi idag känner som Mared SustainTech AB.

1980

Bolaget Svensk Brikettenergi AB bildas och integreras i Mared. Nu stämde tajmingen bättre och tillverkning och försäljning av briketter tog fart.

1978

Kontorets fikarum med tidstypiska möbler. I bakgrunden Huskvarna och Vättern.

1988

Nu utkommer det första numret av Mared Info, en tidning som avhandlade de senaste nyheterna från Mared blandat med skvaller från branschen. Tidningen utkom ända till 2005 och har idag blivit ersatt med digitala nyhetsbrev.
Mats Mared

1999

Nu kommer Jarls son Mats Mared in och axlar ansvaret som vd.

2003

Mared ombildas. Fram till nu har företaget arbetat på två olika marknader; träindustrin samt bioenergi och miljö. Nu delas det istället till två separata affärsområden: Energi och miljö respektive träbearbetningsmaskiner.
Mared logotyp

2022

Nu ger man koncernen och bolagen ett ansiktslyft genom att ta fram en ny grafisk profil med ny logotyp. Vi inför en gemensam namnstruktur och samlas kring en ny, tydlig visuell varumärkesprofil.

2022

Nästan hela gänget på Mared IndustryTech AB samlade i vår utställningshall.

2024

Samtliga bolag i Mared-koncernen får nya hemsidor med ny fräsch design.

Kontakta oss

Vill du veta mer om Mared IndustryTech?

Hör av dig!

*” anger obligatoriska fält

Namn*