Ny putsmaskin hos Svedbergs i Dalstorp

Valet av ny bredbandsputs var långt ifrån givet när Svedbergs väl vågade satsa. Men när de jämförde på marknaden blev beslutet enkelt.

– Det här är en kompakt maskin med väldigt bra möjligheter, utrustning och pris. En klar vinnare på marknaden, säger Mikael Ståhl, produktionschef på företaget om deras nya Heesemann putsmaskin.

Badrumsspecialisterna Svedbergs är en av de största arbetsgivarna i Dalstorp i södra Västergötland. I den 165 personen stora personalstyrkan är merparten från tätorten som huserar drygt 1100 invånare.

Här har produktionen varit i gång sedan 1920-talet. Inledningsvis låg fokus på mjölkkärl men sedan 60-talet är de specialiserade på badrumsmöbler. I dag är Svedbergs marknadsledande i Norden på badrumsproduktion.

 

Heesemann var inte det naturliga valet för Svedbergs från början, men tankarna och affären vände ju mer insatta de blev i putsmaskinens möjligheter.

– Inledningsvis var vi färgade av ett märke som vi har sedan tidigare i bolaget, säger Mikael Ståhl.

Nu började arbetet med att jämföra olika maskiner på marknaden för att hitta det bästa alternativet.

Funktion, pris, avtal och eftermarknad med service granskades. De gjorde fysiska tester för att ta reda på vad maskinerna verkligen gick för och de olika områdena betygsattes internt.

 

– Heesemann var det klart bästa valet. De kunde leverera en kompaktare maskin med bättre möjligheter och utrustning än vad konkurrenterna kunde. När vi kom så långt som till priset var det faktiskt fördelaktigt där också, säger Mikael.

Vinnare i pandemin

Svedbergs är ett välmående företag utan några röda siffror i historien. 2021 låg omsättningen på 520 miljoner kronor. Under pandemitiden har de fortsatt att öka omsättningen när det naturliga har varit att investera i hemmet i stället för utanför.

– Hade vi inte installerat Heesemann i januari 2021 hade vi inte klarat av den nya produktionstakten. Det är svårt att räkna på den vinsten, att vi inte behöver gå upp i skift, säger Fredrik Andersson, avdelningsledare för trä och lackering.

2019 började de se sig om efter en putsmaskin som kunde ingå i deras befintliga lina som lackerar möblernas a-sida, själva framsidan.

 

En stor osäkerhet före investeringen var själva problematiken med damm.

 

– En målares fasa är ju damm och att stoppa en putsmaskin i en fungerande lina är ju långt ifrån självklart, säger Fredrik.

Men nu vågade de ta steget och de visste genom tester att det skulle fungera tack vare att putsmaskinen både avjoniserar och renblåser bitarna som går genom maskinen.

 

– Fantastiskt bra rengöring, det fungerar kanonbra, säger Fredrik.

Den stora anledningen att Svedbergs valde att investera i en putsmaskin var för att få ett mer effektivt flöde i produktionen. Tidigare, utan putsmaskin i lackeringslinan, fick bitarna putsas i en annan lackeringslina. Gällde det fanerat material fick det flyttas över till ytterligare en maskin för att först fladdra kanterna.
– Vissa träbitar slipper vi plocka fyra gånger nu när vi har både slip och fladder i samma maskin, säger Fredrik.

 

Heesemann putsmaskin kan de använda som en kombinationsmaskin och Svedbergs använder den både för träputs som putsar olika dimensioner, lackslip och mellanslip.

 

Tre personer jobbar med linan, en maskinoperatör och två personer som plockar i och av bitar. Under ett skift målas 500 kvadratmeter i maskinen.

– Ergonomiskt är det här jättebra för oss, och även ekonomiskt. Bara det här att slippa flytta träbitar fram och tillbaka räknar vi på att vi sparar en person som slipper gå flera kilometer, säger Mikael.

 

Sett till antalet arbetstimmar som de sparat under ett år handlar det om cirka 800.000 kronor.
– Det här är en väldigt bra pay off för vår del, säger Mikael.

________________________________________

 

Fredrik Gustafsson på Mared har över 25 års erfarenhet i branschen och är den som haft ansvaret för affären med Svedbergs. Fredrik har sålt flera Heesemann genom åren och är mycket nöjd med dem som leverantör.

– Den bästa putsen enligt mig. Tekniskt och med en låg kostnad för drift. Heesemann har den bästa eftermarknaden och är mycket kunniga. Tillsammans med dem kunde vi ta fram en mycket bra lösning för Svedbergs som ökar produktiviteten och gör dem nöjda i många år.

Kontakt

Fredrik Gustafsson

036-38 78 42

fredrik.gustafsson@mared.se